cara masak ikan pekasam

Beras sangai dan tumbuk. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul.


1 Photo From Carousel Food Beef Steak

Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari.

. Pastikan betul-betul bersih terutamanya di bahagian dalam atau perut ikan. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering goreng sampai bawang menjadi layu.

Lepas 3 hari ikan pekasam perlu diletak dalam peti sejuk untuk elakkan ikan terlampau masak jeruknya. Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Panaskan minyak dalam kuali.

Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Angkat dan ke tepikan. Ada orang tidak gemar meletakkan asam jawa atau asam keping kerana kadang-kala beras yang ditabur pada ikan itu sebenarnya pun sudah memasamkan ikan melalui cara penapaian.

Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Kepala boleh dibuang atau tidak.

Bahan yang korang perlukan cuma. Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Cara membuat Ikan Pekasam.

Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Lepas tu kisar kasar beras. Siap tapau bawa balik ke bandar lagi.

Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Masukkan ikan yang telah bersih tadi dalam bekas yang mempunyai tutup. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.

Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Ikan ikan pekasam pekasam. Tapi sebenarnya lebih sedap kalau goreng hirisan bawang dan cili sehingga garing dulu.

Resepi Ikan Siakap Masak Stim Lemon yang menggiurkan selera anda. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Biarkan ikan selama 3 hari diluardisuhu bilik.

Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Pemilik resepi menggunakan garam halus. Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk.

Rasanya pasti memikat anda sekeluarga. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.

Lepas dah garing baru masukkan ikan pekasam. Cara untuk membuat Ikan Siakap Masak Butter Lemon. Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng.

Cara goreng ikan pekasam ni ikut resepi apa yang anda suka. Jangan sesekali penutup bekas ikan dibuka tutuplepas 3 hari baru boleh dibuka penutup untuk tengok keadaan ikan. Resipi Ikan Kembung Masak Kicap Youtube Sauce Recipes Food Make It Yourself.

Untuk dalam 7 atau 8 ekor seperti ini pemilik resepi letak garam dalam 12 cawan. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.

Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Ada yang suka sekali kepala. Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api.

CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Goreng dahulu ikan bersama beras hancur sekali dengan minyak yang cukup-cukup untuk mengoreng ikan tu. Info Lebih Menarik DI SINI.

Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Cara untuk membuat Kari Ikan yang pekat melekat.

Cara-cara buat ikan pekasam. 1Setelah ikan siap di bersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan. Macam masak telor goreng je.

Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping. Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan. Bersihkan sisik sekali.

Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade Rasa Cara Cara Homemade Asian Dishes Pin On Indonesian Food And Drink Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian.

Cara goreng pun perlu gunakan api yang kecil je supaya masak sekata. Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.

CARA BETUL Buat Garlic Chili Oil Barulah Tak Hangit. Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi. IKAN PEKASAM GORENG.

Mula-mula sekali bersihkan ikan. Sebaiknya simpan ikan pekasam ni dalam peti ais supaya lebih tahan lama. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.

Potong bawang besar dan cili kering. Bila ikan dah separuh masak terbalikkan ikan dan ketepikan sedikit untuk menggoreng bawang dan cili api bersama.


Pin On My Future Home


Food Recipes Cooking


Pin On What S Cooking


Pin Di Cook


Pin On 马来品味


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Pin Di Resepi Fish Ikan


Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes


Pin On Cooking Video


Zulfaza Loves Cooking Ikan Masak Taucu Versi Kering Resep Makanan Makanan Gulai


Pin On Food Videos


Pin On Indonesian Food And Drink


Pin On Msian Fish Prawns


Cara Menggoreng Ikan Pekasam Menggoreng Ikan Pisang


Pin On Fanpage Recipes Malaysia


Secubit Garam Gulai Ayam Ikan Pekasam Goreng For Day 1 Malaysian Cuisine Indian Dishes Cuisine


Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky


Onde Onde Cooking Food Fried Rice

Comments

Popular posts from this blog

makanan sugar glider malaysia

logo design online video

spray kereta murah